pèsols

Els nens i nenes de p-2 han recollit pèsols que van sembrar i ara han plantat tomàquets

Els nens i nenes de p-2 han recollit els pèsols que van sembrar i ara han plantat tomàquets!!

El pèsol o pesolera (Pisum sativum) és una planta de la família de les lleguminoses o fabàcies. Pèsol és un nom que s’aplica tant a la planta com a la seva llavor, que és comestible.

A Mallorca, pot tenir diversos noms; xítxero o xitxo, al llevant; xítxol a Sóller, pitxo a algun poble petit (Santa Margalida); estiragassó al poble de Felanitx…

El pèsol és natiu d’Àsia Menor i durant milers d’anys ha estat un conreu important. Abans era important per la seva proteïna en la dieta humana. Actualment és una verdura i un component del pinso pels animals.

Del gènere Pisum n’hi ha també altres espècies a Àfrica, Àsia i Europa.

Tavelles de pèsols de la mateixa varietat

Planta anual herbàcia d’alçària variable de 0,5 a 1,2 metres amb fulles compostes, flors autògames generalment blanques, solitàries o agrupades en dues amb cinc dents, amb deu estams, fruit en llegum, bivalve, amb llavors llises o anguloses.

Les arrels arriben a un metre de fondària, en les arrels laterals hi ha nòduls amb els bacteris fixadors de nitrogen atmosfèric de l’espècie Rhizobium leguminosarum.

Les tiges són prostrades o enfiladisses, fan de d’un metre i mig a dos metres de llarg i són de color verd blavós.

Les fulles tenen circells. Les estípules són grosses, de 4 a 10 cm d’ample i amb forma de cor. Els folíols són ovats o àmpliament el·líptics, arrodonits i enters de 7 cm de llarg i de mig a 4 cm d’amples.

Les flors tenen un peduncle de 5 a 10 mm de llarg. El calze és ovat-lanceolat. La corol·la fa de 15 a 36 mm de llarg. En lasubespècie Pisum sativum ssp. Sativum la bandera és blanca. Les flors tenen nèctar, però generalment són poc visitades per les abelles i predomina l’autofecundació, perquè són autògames. Floreix a la primavera o abans, segons el clima.

Els llegums fan de 3 a 5 cm de llargada i, segons la varietat, contenen de 4 a 10 llavors que fan de 3 a 9 mm de diàmetre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà


*