20160524_095941_resized

La classe dels porquets fa joc heurístic

La classe dels porquets fa joc heurístic !!

El joc heurístic amb objectes

En els inicis dels anys 80 la professora Elinor Goldschmied, en una estada a Barcelona, ens inicià en la formulació i pràctica d’una activitat de descoberta d’objectes destinada a infants en el primer any de vida (entre deu i dotze mesos): “La panera dels tresors”.

Poc temps més tard ens aportà la sistematització d’una segona activitat en el mateix marc de l’exploració i descoberta d’objectes: el “Joc Heurístic”; una activitat adreçada a infants en el segon any de vida a l’escola bressol. Considerada com una continuació de la “Panera dels tresors”, és una manera organitzada de respondre a les demandes i possibilitats evolutives dels infants.

Des d’aleshores, hem anat analitzant, aprofundint i millorant aquest treball. Hi hem introduït modificacions i perfilat detalls que acosten cada cop més a la pràctica del joc a l’objectiu inicial: facilitar als infants la pràctica d’una activitat que en aquesta edat realitzen espontàniament a qualsevol lloc i amb el material que tenen a l’abast: la descoberta d’objectes. Parlem, doncs, del JOC HEURÍSTIC AMB OBJECTES.

La pràctica del joc s’ha difós àmpliament a molts indrets i són moltes les escoles bressols que la inclouen dins les seves programacions.

Objectius

Exercita i enriqueix les capacitats dels infants, físiques, mentals, emocionals i socials. Afavoreix el treball en grup. Dóna l’oportunitat a l’educadora de conèixer millor cada un dels nens.

Què és i a qui va adreçat

El joc heurístic amb objectes és una activitat educativa proposada per Elinor Goldschmied per a infants d’1 a 2 anys en col·lectivitat, que es realitza a partir d’un material de joc no convencional que els estimula a l’exploració i a l’experimentació.

Conceptualment, i com a treball de combinació d’objectes, és una continuació d’una primera activitat d’exploració dels objectes, un per un, pròpia dels infants entre 6 i 12 mesos, i sistematitzada també per la mateixa autora sota el nom de “La panera dels tresors”.

El joc heurístic amb objectes no és una didàctica; no hi ha una manera definida per posar-lo en pràctica i cadascú, en la seva situació, té unes idees determinades i utilitza uns materials concrets. Veritablement, un dels grans mèrits d’aquesta activitat és que afavoreix la creativitat en els adults i fa més estimulant la tasca d’atenció als infants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà


*