ja arriba la castanyada a la cucafera

Ja arriba la Castanyada a la Cucafera

Ja arriba la Castanyada i a la classe dels Elefants pinten una castanya! Són uns Artistes 🙂

La variant catalana i aragonesa d’aquesta festa tradicional, no només es degusten castanyes torrades sinó que s’acompanyen de panellets, moniatos i fruita confitada, incloent la castanya confitada. La beguda típica de la castanyada és el moscatell.

Sembla que el costum d’ingerir aquests aliments -altament energètics- prové del fet que durant la nit del Tots Sants, vigília del dia dels morts, es tocava a morts sense parar fins a l’alba; amics i parents ajudaven els campaners a fer aquesta dura tasca, i tots junts consumien aquests aliments per no defallir.

Se sol representar amb la figura d’una castanyera: una dona gran, vestida amb roba pobra d’abric i amb un mocador al cap, davant d’un lloc de carrer per rostir castanyes

En els dies compresos entre l’1 de novembre (Tots Sants) i l’11 de novembre (Sant Martí) (pot celebrar-se, també en dates properes), se sol celebrar aquesta festa on no falten les castanyes torrades al foc, el vi nou i els xoriços.

La festa consisteix a realitzar una foguera i, un cop hi brases, es col·loca sobre elles un cilindre metàl·lic amb forats a la base, anomenat tambor o, en algunes zones, tixolo. Sobre aquest recipient, o un altre per l’estil, s’estenen les castanyes a les que prèviament se’ls ha realitzat un tall en un extrem perquè no saltin o explotin. Un cop rostides es pelen i es mengen.

És comú ensutjar la cara amb les restes de la foguera, saltar les fogueres ja que porta sort així com realitzar diferents jocs tradicionals, explicar contes i cantar cançons populars.

Responent a “Ja arriba la Castanyada a la Cucafera

  1. Gerri

    I was given a gift card from a lady that I never met before in the grocery store with a note athaetcd, i thanked her & didnt read it til i got home. that just happen too make my day because i had a horrible day until she walked up too me just proof that god is good. what ever it is u guys are doing over their keep it up. & once again thank u very much. Myisha from Murrieta

    resposta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà


*