COLOR VERMELL A LA CUCAFERA

Les classes de p2 experimenten amb el color vermell

Les classes de p2 experimenten amb el color vermell!

 

El roig o vermell és el color amb la freqüència més baixa de llum que pot discernir l’ull humà. La llum roja té una longitud d’ona d’uns 700 nm. Hi ha dialectes en què el roig té un matís de color un xic més groguenc que el vermell.

La sang oxigenada és roja per la presència d’hemoglobina. La llum vermella és la primera a ser absorbida per l’aigua del mar, per això alguns peixos i invertebrats marítims que semblen ser de color roig brillant, són negres al seu hàbitat natural.

Quan la llum té una freqüència menor que la del roig, es diu que és infraroja. El color roig és un color primari de llum, juntament amb el blau i el verd.

En psicologia s’usa per animar els pacients en la cromoteràpia, ja que és excitant i s’associa a l’agressivitat o l’energia. Per això no és recomanable per a sales d’estudi o llocs que requereixin pau i concentració. Algunes companyies d’assegurances cobraven més als seus clients si conduïen un cotxe vermell per aquest motiu.

Tot i que sovint s’utilitzen amb el mateix significat, el cert és que la filologia catalana distingeix entre vermell i roig. El vermell (del francès “vermillon”) és el color de la sang arterial, de les roselles, mentre que el roig (del llatí “russus”) és vermell tirant a groc (per exemple: pèl-roig, pi roig, avet roig, pit-roig, tord ala-roig, entre d’altres). Idèntica distinció s’observa en altres llengües com el japonès, l’hongarès o el coreà. El turc diferencia fins a 3 colors diferents (amb els seus noms) el que a Europa es designa com a tonalitats del mateix color.

  • S’usa per indicar calor (per exemple a l’aixeta o als mapes climàtics)
  • És el color per cridar l’atenció d’algú, per això s’usa a les vores dels senyals de trànsit. En els semàfors significa atureu-vos.
  • La Creu Roja és una organització humanitària
  • Indica “aturar-se” (a les curses, als semàfors…)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà


*