psicomotricitat a la Cucafera

La classe del lleons fan psicomotricitat

La classe del lleons fan psicomotricitat!! Qué bè ens ho passem! 🙂

La psicomotricitat és el conjunt “d’interaccions cognitives, emocionals, simbòliques i sensori motrius en la capacitat de ser i d’expressar-se en un context psicosocial”, segons la definició consensuada per les associacions espanyoles de Psicomotricitat o Psicomotricistes. La psicomotricitat és l’acció del sistema nerviós central que crea una consciència en l’ésser humà sobre moviments que realitza a través dels patrons motors, com ara la velocitat, l’espai o el temps. 

Basat en una visió global de la persona, el terme psicomotricitat integra les interaccions cognitives, emocionals, simbòliques i sensorio-motrius en la capacitat de ser i d’expressar-se en un context psicosocial. La Psicomotricitat desenvolupa un paper fonamental al desenvolupament de la personalitat. Partint des d’aquesta concepció es desenvolupen diferents formes d’intervenció psicomotriu que troben la seva aplicació sigui quina sigui la seva edat, en els àmbits preventiu, educatiu, reeducatiu i terapèutic.

Els primers moviments que un nadó realitza al néixer voluntàriament s’anomenen moviments elementals locomotrius com pot ser gatejar, posar-se dret, donar patadetes amb el peu, etc.

Aquests moviments de mica en mica es van fent més específics i els anomenem: desplaçaments naturals, desplaçaments construïts i els salts. Si ho mirem des d’un punt de vista educatiu, el docent ha de tenir en compte alguns factors com són: la posada en acció, el ritme d’execució, els canvis de direcció, les parades i la durada de l’execució. Per això a continuació s’especificaran més aquests moviments per poder-los conèixer i diferenciar clarament.

  • Desplaçaments naturals: Aquests els podem observar quan l’infant es posa amb contacte amb el seu entorn i practica les habilitats com són la marxa i la carrera. Els llocs on podrà realitzar-les amb més facilitat serà a casa i a l’escola, per tant aquests dos llocs li proporcionaran molts dels moments de l’aprenentatge.

– La marxa en posició dreta succeeix quan l’infant passa d’arrossegar-se a caminar a quatre grapes i després a posar-se dret mitjançant l’acció de trepar. Més endavant passa a caminar amb ajuda fins que finalment ja passa a ser una marxa elemental per a la seva vida.

– La carrera es defineix com la successió alternativa de suports dels peus sobre la superfície de desplaçaments.

  • Desplaçaments construïts: Aquests són una derivació dels naturals i s’elaboren amb uns objectius previs. Els podem considerar molt importants en l’educació infantil, ja que potencien la motricitat i la coordinació de l’infant. Se’n poden destacar alguns com: desplaçaments analítics, desplaçaments sobre materials, desplaçaments rítmics, desplaçaments variant el medi, etc.
  • Els salts: Aquest es defineix com el moviment en què està implicat un enlairament del cos del terra. Es pot realitzar tant amb un peu com amb els dos. En aquest salt, el cos queda suspès en l’aire momentàniament per després tornar a tocar a terra. A l’hora de realitzar el salt es poden observar quatre fases: la fase prèvia on s’agafa velocitat, la fase d’impuls, la fase de suspensió i finalment la fase d’amortiment o també anomenada de caiguda. Per últim, podem observar com els salts poden ser tant horitzontals com verticals.

 

Responent a “La classe del lleons fan psicomotricitat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà


*